8 kända logotyper och dess betydelse

Innehållsförteckning
Kända logotyper

När man tänker efter utsätts vi för hundratals (vissa av oss tusentals) logotyper varje dag. En del är vackra, en del är fula och en del är så pass inarbetade att vi inte ens uppfattar dem som logotyper. Logotypen är en av de viktigaste bitarna i ett framgångsrikt varumärke. Ett företags logotyp ska inte bara vara unik och på samma gång lägga grunden för verksamhetens hela identitet – den ska även säga någonting om företaget, vare sig det handlar om ett stycke historia, ett budskap eller en underliggande mening.

Här går vi igenom tio olika logotyper som lyckats väldigt bra med just detta.

Fedex Logotyp

1. FedEx kända logotyp

Ett klassiskt exempel på en simpel, stilren och på samma gång väldigt kommunikativ logotyp. Amerikanska FedEx signalerar snabbhet och pricksäkerhet på mer än ett sätt – tomrummet mellan bokstäverna ”e” och ”x” bildar en pil som pekar framåt.

Vaio Logotyp

2. Sony Vaio loggon

En relativt ny logotyp som redan blivit en modern klassiker. Bokstäverna ”VA” är designade för att återge en analog signal, samtidigt som ”IO” ska föreställa siffrorna 1 och 0 – vilket representerar en digital signal.

Beats by dr dre logotyp

Beats by dr dre logotyp

3. Beats loggan

Ibland är det bäst att skippa flummerierna och bara gå rakt på sak. Apple-ägda Beats, som tillverkar hörlurar, har tagit fram en logotyp som ska föreställa… ja precis – en person som bär ett par hörlurar.

Gillette Logotyp

4. Gillette logon

Bokstaven ”G” har fått en rakbladsvass siluett, detta för att symbolisera Gillette-rakbladens skarphet och precision.

Amazon logotyp

5. Amazons logotyp

Den gula pilen pekar från bokstäverna ”a” till ”z” och påvisar att Amazon har allt ”from A to Z”. Den är på samma gång illustrerad för att likna ett leende, vilket symboliserar nöjda kunder.

Toblerone logotyp

6. Toblerone loggan

Toblerone-loggan är ett välkänt inslag för de allra flesta (om vi har Mona Sahlin att tacka för detta eller inte låter vi vara osagt), men få känner till att berget gömmer en stående björn i det negativa utrymmet. Toblerone tillverkas i schweiziska Bern, som brukar kallas ”björnarnas stad”.

Museum of London logotyp

7. Museum of London logon

Det må se ut som något slags modernistiskt konstverk vid första ögonkastet, men färgerna symboliserar Londons geografiska område och hur det expanderat med tiden.

Apple logotyp

8. Apple loggan, kanske den mest kända

Historien bakom Apples logo finns i så många varianter och versioner att den idag är näst intill mytologisk, men för att hålla det kortfattat symboliserar äpplet kunskap (som i kunskapens frukt, den Adam och Eva åt av trots att de inte fick).

Relaterade artiklar

Därför ska du slopa animerade sliders

Stora bilder som tar lång tid att ladda och som sedan roterar för fort, text som försvinner innan du hunnit…

Gratis SEO-analys

Vad är er hemsida i behov av? Låt en av våra SEO-experter göra en analys av er hemsida och få kostnadsfri rådgivning samt prisuppskattning.